top of page

Mart is mensenslim

Donderdag vroeg in de middag komt Mart m'n lokaal inlopen. Mijn eigen leerlingen zijn al naar huis. Die gaan namelijk nog geen hele dagen naar school.

Mart zegt: "Dit is m'n laatste kerst op de basisschool meester. Volgend jaar zit ik op het voortgezet onderwijs."Ik ken Mart al bijna zes jaar en heb hem op deze school zien groeien van jochie naar jongeman.

"Ik moet alleen nog wél wat slimmer worden voordat ik daar naartoe ga.""Hoe bedoel je dat?" vraag ik. "Nou, ik werk nog maar in boekjes van groep 6."

Het raakt me dat hij dat zegt en zeg: "Wat heeft dat met slim zijn te maken?"Daar moet hij even over nadenken en ik zeg daar bovenop: "Ik vind jou vooral heel mensenslim."Verbaasd kijkt hij mij aan en vraagt wat ik daarmee bedoel. Ondertussen is hij op mijn bank gaan liggen. "Mensenslim betekent dat je veel interesse hebt in andere mensen en ook heel diep over dingen nadenkt. En ik heb vaak gesprekken met jou gevoerd die ik met andere kinderen niet voeren kan."Hij lijkt nu diep na te denken, kijkt even omhoog en zegt: "Ja dat klopt, ik denk inderdaad diep na over de dingen. Trouwens meester, dit lijkt wel therapie ofzo, nu ik hier zo op de bank lig en jij op een stoel zit!"

We moeten even lachen, maar al snel is hij weer serieus en vraagt: "Waarom gaat de tijd eigenlijk snel wanneer je plezier hebt en langzaam als je dat niet hebt? Ik zou het liever andersom willen hebben."

Weer zo'n typische vraag waar ik niet zomaar een antwoord op heb, dus ik geef terug:  "Wat een mooie vraag zo vlak voor de kerst. Ik weet het niet, maar ik denk dat je gewoon niet op de tijd let dan."

Ondertussen komen er allerlei ouders van de diverse groepen op school, om nog even het jaar af te sluiten. Hij vraagt zich somber af of die van hem ook komen en wordt wat onrustig. Snel geef ik aan dat natuurlijk niet álle ouders kunnen komen. Sommigen werken, of hebben geen vervoer bijvoorbeeld. Mart blijft stil voor zich uitkijken.

"Ik hoop dat jouw vakantie snel voorbij gaat," zeg ik tegen Mart, wanneer hij m'n lokaal verlaat.Hij kijkt me met grote ogen aan, eerst een beetje boos, maar al snel zegt hij: "Ik snap hem!!"

90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page